Passiflora's verpotten 

Passiflora's zijn snelle groeiers en verbruiken tijdens de zomer veel energie. Dit houdt in dat de plant ook veel wortels ontwikkelt om aan deze behoefte te voorzien.  Na één seizoen zit de kluit dan ook vol met wortels en is de groei er uit.  Om de plant een verjoningskuur te geven kan deze opnieuw opgepot worden. We vermelden eerst even hoe de plant de winter doorkomt.  Omstreeks half oktober moet de plant naar binnen, op een lichte plaats met een temperatuur van ca 10 graden. Echte tropische soorten zoals P. racemosa , alata, Decaisneana, overwinteren op 15 tot 20 graden. Geef weinig water  zodat de kluit altijd vrij droog is.   Vanaf eind januari is het tijd om de plant te verpotten. Deze tijd hangt af van het feit of U de plant na het verpotten wat warmer kunt zetten.  Als dit niet het geval is, is het beter tot maart te wachten.  Nu het verpotten.  Haal voorzichtig de kluit uit de pot en let op dat er geen delen met wortels afscheuren.  Klop langzaam het zand ( ongeveer de helft )  tussen de wortels uit.  Als U merkt dat er veel wortels verloren zijn gegaan is het zaak de hoeveelheid bladgroen evenredig te verminderen.  Dit kan door een aantal bladeren te verwijderen of de plant een stuk terug te snoeien.  Let wel op dat er voldoende bladgroen overblijft. 

De potgrond:  Kies voor een wat grovere potgrond die erg luchtig is en goed waterdoorlatend is.  Bij voorkeur géén cocopeat gebruiken.  Dit houdt vocht langer vast en daar houdt een passiflora niet van.  Er mag een beetje osmocote in zitten.  U kunt ook onderin de pot een klein beetje koemest toevoegen,waar overheen  een laagje grond, zodat de wortels niet verbranden.  Zet hierop de plant en vul rondom aan  met potgrond. Druk deze niet te vast aan, want dan is de grond minder luchtig.  Geef de eerste keer royaal water en daarna telkens pas weer als de grond begint uit te drogen.   Zo ontwikkelen de wortels zich goed en begint de plant goed te groeien.  Zodra de groei er goed in zit en er behoorlijke uitlopers zijn ontwikkeld, kan er iets meer water gegeven worden.

De voeding:  Als plant starter in het voorjaar  10-52-10 en vanaf mei 20-20-20 voor blad en stengelgroei. 

Sommige passiflora's kunnen tot 6 meter lang worden in één groeiseizoen. Gemakkelijke soorten voor in de kuip zijn:  P. caerulea,  P. Violacea,  P. Marijke,P. Jutta, P. aurantia, P. Keizering Eugenie, P. Lady Margaret P. Silvie. Dit zijn soorten die bij de wat beter gesorteerde tuincentra  tussen april en juli verkrijgbaar zijn.  

Veel succes.

1 Maart 2005    Henk Wouters