Passiflora caerulea  

 

  Passiflora caerulea var china blue     Passiflora  "Clear Sky"      Passiflora "Constance Elliott"

 

Verreweg de bekendste van alle passiebloemen is Passiflora cearulea. Van deze soort zijn verschillende variëteiten verkrijgbaar. De gewone cearulea met blauwe bloemen en de witte selektie die Constance Elliott heet. Bij kruisbestuiving met een andere "kloon" verschijnen de fel oranje vruchten in de nazomer. Deze zijn eetbaar, bevatten veel vitaminen C en hebben een lichte bramen smaak.  Sinds kort is ook een caerulea verkrijgbaar met veel grotere bloemen, een zgn tetraploide soort die na manipulatie het dubbele aantal chromosomen bevat. Deze passiflora "Clear Sky" wordt gekweekt door kwekerij   "Passieplant" en word door diverse tuincentra aangeboden.  Daar er maar één tetraploide soort is geeft deze nagenoeg geen vruchten. Als U graag vruchten heeft, kunt het best een blauwe en witte kopen.  U bent er dan zeker van dat U twee klonen heeft.  Ze kunnen bij elkaar geplant worden.  De witte is een beetje beter bestand tegen de winter. Vanuit de wortels groeit deze wel als blauwe passiebloem terug.

Nadat U een caerulea gekocht heeft kan deze het best in april op een beschutte zonnige plek tegen een muur of schutting geplant worden.  Maak een plantgat van ca 60 x 60 x 60 cm en vul dit aan met goed waterdoorlatende grond.  Dit is erg belangrijk, daar de wortels in de winter dan niet te nat worden, want daar kunnen ze niet tegen. Als U de plant zo leidt, dat U deze in de winter in zijn geheel  dicht bij de grond kunt leggen, dan is deze beter beschut tegen vrieskou.  Zorg er dan wel voor dat de plant niet stikt.  Een gezonde passiebleom kan tot 6 meter in één zomer groeien, dus geef hem de ruimte. U wordt dan beloond met vele welriekende bloemen die anderhalve dag bloeien, open rond het middaguur en sluitend de volgende middag.

Snoeien indien nodig doet  U het best in april als de plant begint uit te lopen.  In het najaar en tijdens de winter niet snoeien.  Een passiebloem gaat meestal niet zo lang mee.  In ons klimaat worden planten die ouder dan twee jaar zijn in de winter vaak geveld.  De stam is dikker geworden en deze scheurt graag open waardoor deze ten prooi valt aan regen, schimmels en koude.  Indien een plant tot aan de grond afsterft is deze meestal niet dood.  In juli/augustus loopt deze vanuit de wortels opnieuw uit. Dit kan meters verder gebeuren.  Deze uitlopers geven het eerste jaar géén bloemen. Wilt U een plant bewaren voor het volgende seizoen, dan is stekken aan te bevelen.  Hierover binnenkort méér. Gestekte planten zullen veel sneller bloeien.