Passiflora caerulea de meest voorkomende passibloem. Om de plant jarenlang in goede conditie te houden hebben wij een aantal kweektips voor uw die het kweken van uw passiebloem een stuk gemakkelijker maken.     Passiebloemen site Henk Wouters  Ontdek hier meer over  de passiebloem, veel foto's en nieuwe passiflora soorten.                                                                                                U bent Hier op de pagina: passiflora kweektips om optimaal te genieten van uw passiebloem

Passiflora Caerulea   Stekken Snoeien verplanten  ongedierte   schimmels Startpagina 

Kweektips Algemeen

Verreweg de meeste van de ca. 700 passiflora soorten  komen oorspronkelijk uit zuid america.  Het waren de missionarissen die de passiebloem in Europa introduceerden.  Zij schreven een legende toe aan passiebloemen.  Een mooi voorbeeld staat in het duitse Lingen.  De kerk aldaar is mooi versierd met passiflora motieven.  Na de tweede wereldoorlog  kwamen geleideijk méér passifloras in kultuur waarbij anno 2012 nog steeds bijna maandelijks nieuwe soorten ontdekt en beschreven worden. Zelf heb ik op diverse expedites ook nieuwe soorten gevonden, o.a in Peru en de Dominicaase republiek. Inmiddels zijn ruim 600 soorten in cultuur. De grootste passiebloem collectie ter wereld bevind zich in Nederland bij de passiflorahoeve te Harskamp en wordt tevens gekoesterd door diverse hobbyisten. Slechts enkele soorten worden door tuincentra aangeboden en de echte liefhebber zal dus een beroep moeten doen op gespecialiseerde kwekers die U in onze link site kunt vinden.  Onderstaand  en via de hyperlinks hierboven, vind u praktische passiflora kweek tips om uw passiebloemen in goede conditie te houden en beschrijving van de berlangrijkste soorten. Onderstaand hebben we het kweken over het jaar vorm gegeven in een kalender. 

                                      Passiflora kalender

Januari: Buiten: Passiflora caerulea.  Zorg voor een goede bescherming tegen regen, koude en wind door bijvoorbeeld de hele plant tijdens vorstperiodes zo dicht mogelijk tegen de grond te leggen en af te dekken met noppenfolie ( met extra tussenruimte zodat deze de plant niet raakt)  of stro. Vooral als het vriest is harde wind gevarlijk ( vriesdrogen) Verdere beschermingsadviezen zie november.

          In de warme Kas: Controleer wekelijks op insekten als spint thrips , wolluis en meeldauw, en bestrijd dit meteen als dit waargenomen wordt. Verwijder alle geel geworden bladeren.  In een schone kas komen minder ziektes voor. houdt de grond vrij droog, maar laat de bladeren niet slap hangen.  Vanaf eind januari kunt U alvast beginnen met stekken en voeding geven.

Februari: Buiten: zie Januari.

           In de warme Kas:  Controleren en schoonhouden. Groeiende planten opbinden en overjarige planten opnieuw oppotten door de kluit voorzichtig uit te schudden en verse potgrond toe te voegen. Als de plant veel wortels verliest tijdens dit proces, de passiflora een beetje terugsnoeien of ca 20 % van de bladeren verwijderen.  De potgrond dient luchtig te zijn. Gebruik geen pure cocopeat. U kunt de plant nu plant starter geven  10-52-10  of speciale voeding die alles bevat.  In maart kunt U overschakelen op voeding voor blad en stengelgroei bijv 20-20-20.  

Maart:  In de warme kas beginnen met goed te ventileren bij warmer weer.  Dit voorkomt meeldauw en hard de planten af. Er kan nu ook wat meer voeding 20-20-20 gegeven worden, afwisselend aangevuld met wat ijzer en bitterzout.   Controleer goed op ongedierte als spint en wolluis.  Planten regelmatig opbinden zodat ze een mooie vorm krijgen en niet door elkaar gaan        groeien.                                                                                                                                                                            Buiten  alle dorre takken en de winterbescherming verwijderen.  Echter nog niet snoeien.  Hiermee dient men te wachten tot de plant gaat uitlopen in april.                                                                                                                                                

April:   In de warme kas de planten zoveel mogelijk afharden voor het naar buiten gaan half mei. De eerste bloemknoppen gaan reeds bloeien. Voorzie de planten van stevige bamboestokken of soortgelijk, zodat ze buiten stevig staan.  De passiflora caerulea en kruisingen hiervan, evenals de groep tacsonia's  kunnen eind april al naar  buiten.    Het verdient aanbeveling de tacsonia's in aardewerk potten te zetten.  Alle potten kunnen het best worden ingegraven. Dit voorkomt uittdroging en oververhitting van de wortels. Als er niet word ingegraven kunt u het best  een overpot  gebruiken.   Buiten kan er eind april gesnoeid worden.  Kijk goed waar zich de nieuwe uitlopers beginnen te vormen. Snoei terug naar de gewenste grotte, met dien verstande dat er nog bladeren en uitlopers aan de plant zitten. Houd er rekening me dat een passiflora cearulea tot 6 meter op een zomer kan groeien.  Bind de gesnoeide plant op zoals U hem graag heeft.  Geef wat  koemest rondom de plant, echter niet tegen de stam.  Nu is deze plant klaar voor de zomer.                                                                                                                                          

Mei:  In de warme kas schaduwdoek aanbrengen of het dak witmaken om verbranding te voorkomen. Zorg voor voldoende ventilatie zodat het niet te heet wordt en er geen meeldauw ontstaat. Controleer goed op insecten, daar deze zich vanaf nu snel vermeerderen. Bij aantasting direkt handelen. Let er op dat U bij warm weer voldoende water geeft.  Een eenmaal droge kluit neemt voortaan minder vocht op en dit bevordert de groei niet.  Buiten beginnen de passiflora's vanaf nu goed door te groeien en de eerste bloemknoppen worden gevormd. Pobeer de uitlopers zo te leiden zoals U het graag heeft.  laat ze niet naar beneden hangen, want dan groeien ze vaak niet meer door en vormt zich boven een nieuwe uitloper.  U kunt ook de plant zijn gang laten gaan.  Dit levert meestal méér bloemen op. Eind mei, begin juni kunt U de eerste bloemen verwachten.

De planten in de kuip kunnen nu naar buiten.  Tacsonia's en caearulea en kruisingen hiervan kunnen begin mei naar buiten. De rest vanaf mei en de echte tropische soorten als vitifolia en coccinea kunnen begin juni naar buiten op een beschuttte plaats niet in de volle zon, maar 50% zon/50% schaduw.  Sommige passiflora's zijn gevoelig voor te veel water geven. Geef daarom pas water als de kluit begint uit te drogen.  U kunt ook kiezen voor een bewateringssysteem voor uw kuipplanten.  Hiervoor is het blumat systeem erg geschikt. U geef teveel water als de kluit enkele dagen nat blijft en de bladeren geel beginnen te worden.     

Passiflora edulis wordt het meest verbouwd voor de heerlijke vruchten. Je kmt deze plant tegen in alle tropische regionen.                           

Zomer:  De zomermaanden zijn ideaal om passiflora's te stekken ( zie onze pagina over het stekken) Alleen de tacsonia's ( dit is de passiflora groep uit de andes met meestal grote hangende bloemen) kunt U beter in het voorjaar stekken.        

Oktober:  In de eerste helft van oktober moeten de kuipplanten naar binnen.  Wilt U de passiflora's over houden, dan zullen ze in deze tijd teruggesnoeid dienen te worden tot ca 1/3 van de oorspronkelijke grootte. Dit kan door bijv twee goede uitlopers te zoeken en dan de rest te verwijderen. Kontroleer goed op spint, thrips en wolluizen en spuit desgewenst preventief.  Als de planten de kas in gaan zullen ze de eerste tijd nogal wat blad verliezen.  Dit is een normaal verschijnsel. Zorg ervoor dat nu minder water en geen of weinig voeding wordt gegeven.  De meeste passiflora's zullen na ca 3 jaar minder goed gaan bloeien. Daarom verdient het aanbeveling om deze om de drie jaar te verjongen dmv stekken.  Uitzonderingen zijn planten als racemosa, discophora en overige planten die op oud hout bloeien.

November: De passiflora caerulea die buiten in de volle grond staat dient in deze maand winterklaar gemaakt te worden.  Het is belangrijk dat U niet of nauwelijks snoeit.  Bedek een gebied rondom de stam en een stuk van de stam met stro of bladeren.  Als de plant zou bevriezen en deze weer vanuit de stam uitloopt zal deze in de zomer weer bloeien, als deze uitloopt vanuit de grond, dan bloeit de plant 1 één zomer niet. Als dit gebeurt is, kunt U als het mogelijk is de gehele plant dicht  bij de grond leggen. Als deze beschut staat is dat echter niet nodig. Dichtbij de grond bevriest de plant minder snel. Een caerulea gaat gemiddeld ca 3 jaar mee.  Naarmate de stam dikker wordt, is deze gevoeliger.  Vaak scheurt deze een beetje open,  zodat regen en vorst méér invloed hebben.

In de kas is het belangrijk dat alle afgevallen bladeren tijdig worden verwijderd en er goed op schimmels en insecten gecontroleerd wordt.    Wacht nooit af, maar handel direkt als er ongedierte wordt aangetroffen. Passiflora's zijn erg gevoelig voor spint en wolluizen en enkele andere zoals de foetida- en cincinnata groep plus hybriden hieruit zijn gevoeling voor meeldauw.

Tijdens de donkere dagen kan het nodig zijn om tropische soorten zoals passiflora cirrhiflora, trialata, etc. enkele uren per dag extra te belichten met assimilatie lampen.  Dit kan gemakkelijk met een gro-lux TL buis of een heuse groeilamp, maar deze zgn hogedruklampen verbruiken wel veel stroom. 

          Passiflora vragen! Stuur mij een email.  bekijk passiflora foto's van soorten en passiebloem cultivars  Mijn passiflora hybriden waaronder passiebloemen tot 19 cm    Links naar andere passiflora sites  Gespecialiseerde passiflora kwekers en passiebloem zaden.  U bent nu op de passiflora kweek tips pagina