Passiflora stekken

 

Het stekken van de meeste passiflora's gaat vrij gemakkelijk.  Hieronder volgt stap voor stap hoe het werkt.  Stekken zonder extra belichting kan van maart tot en met augustus. Het best werkt de zgn  tussenstek.  Een kopstek is vaak te zwak en te gevoelig voor schimmels waardoor deze sneller afsterft.  Kies dus een stevige en gezonde stek.  Er zijn passiflora's, de zgn astrophea's ( boomsoorten), passiflora umbilicata en enkele uit de groep tacsonia die moeilijk of niet te stekken zijn. Astrophea's kunt U beter uit zaad kweken.

Stap 1   Snijd een stek met twee "ogen".  Verwijder het blad van het onderste oog. Verwijder ca de helft van het bovenste blad. 

Stap 2  Doe een beetje stekpoeder aan het onderste oog, klop het goed af, zodat er niet te veel aan blijft zitten . Kies luchtige niet te zware stekgrond. Turf voldoet prima.  Plaats nu de stekjes zover in de grond dat er niet meer dan 3-5 cm boven de grond steekt. 

Stap 3 Maak de stekgrond in één keer goed nat en plaats de stekken in een mist-kweekbakje met een klein beetje ventilatie.  Die ideale bodemtemperatuur ligt in de buurt van de 25 graden op een lichte plaats, doch zonder zonlicht.  Lucht het kweekbakje dagelijks eventjes en contoleer of de grond niet te droog is. Let er wel op dat U de grond niet doorlopend te nat houdt.

Stap 4 Na ca 4 weken ( U ziet het aan het groeien) zullen de meeste passiflora's bewortelt zijn. Nu kunt U voorzichtig gaan oppotten.  De wortels zijn nog erg teer.  Zet ze niet meteen op een drogere plaats, maar laat de plantjes nog enkele dagen afharden.

                                                                     Terug naar vorige pagina