Trachycarpus Fortunei

De meest geschikte palm voor in de Nederlandse tuin is de Trachycarpus fortunei. Deze winterharde palm kan zowel in pot als in de volle grond geplant worden. De Trachycarpus fortunei is herkenbaar aan zijn harige stam en waaiervormige 40-vinger bladen en kan 15 tot zelfs 30 cm per jaar groeien. Een echte aanrader voor degene die zijn tuin een tropisch sfeertje wil geven. Winterhard -18 graden. Wij hebben altijd een grote voorraad trachycarpus  fortunei voor tuincentra en particulier.    

Gevarieerd aanbod trachycarpus fortunei

Een  vrouwelijke trachycarpus-palm in 2007

Trachycarpus fortunei  al jaren onbeschermd in Limburg.

  Trachycarpus Wagnerianus, een kleinere soort die even winterhard is als fortunei, maar dan met kleinere stevige bladeren en een bonsai  uiterlijk.  

Wij bieden alle maten  winterharde palmen in ons ruim assortiment.

Butia capitata  -12

jubaea chilensis  -14 tot -18

jubaea chilensis   30 jaar oud

Alle foto's copyright Barteljo

Trachycarpus fortunei  of de chinese waaierpalm groeit van oorsprong in het zuiden van China en in het Himalayagebergte tot op een behoorlijke hoogte.De grote temperatuursverschillen in zijn natuurlijke habitat maken deze trachycarpus  tot de meest geschikte palm voor ons klimaat.. Tijdens de strenge winter in de midden jaren 90 hebben grote fortunei exemplaren in zuid nederland  in de kuip temperaturen van -20 overleefd. Het is wel aan te bevelen om de palm bij een lang aanhoudende winter met temperaturen onder -12  of een winter met veel sneeuw  te beschermen.  Veel sneeuw is zwaar en dient dan van het blad geklopt te worden om breuk te voorkomen. Wijzelf hebben onze trachycarpus fortunei als 4 jarige palm zo'n 10 jaar geleden geplant en deze nog nooit beschermd. Onze grootste  vrouwelijke palm is inmiddels 4 meter hoog.. Trachycarpus fortunei heeft rondom de stam rafelige vezels, een natuurlijke bescherming tegen een lage temperatuur. Plant de palm halfschaduw of volle zon. Het wortelstelsel is oppervlakkig zodat U de palm vrij gemakkelijk kunt verplanten. De bladen hebben een mooie waaiervorm en ogen erg exotisch... Een waaier kan tot anderhalve meter breed worden. De bladstelen kunnen wel tot 1,5 meter lang worden. De bloeiwijze van een trahycarpus is erg mooi. Is in het voorjaar de mannelijke palm spectaculair, wordt deze in de zomer in het najaar ingehaald door een mooie vruchtdragende vrouwelijke palm.

In de rechter fotogalerij kunt het verloop zien van bloei tot bijna rijpe vruchten die erg op uit de kluiten gewassen druiventrossen lijken. 

Fortunei palmen met een stam tot ca 1,5 meter worden in de regel de mooiste palmen als ze nog uitgeplant moeten worden.  In west Europa vormen zij dan een dikke stam tot wel 40 cm, wat de winterhardheid alleen maar ten goede komt.

 

De andere winterharde palm  met tot vijf meter lange vederachtige bladeren voor ons klimaat is Jubaea Chilensis. Deze palm uit Chili kan ca 15 graden vorst verdragen en vormt een dikke massieve stam. Het is de palm met de dikste stam  van 80 cm tot 1,8 meter doorsnede. Als je éénmaal een dutje onder deze palm hebt gedaan en je de bladeren door de wind hoort klepperen ben je verkocht. Wijzelf hebben een 8 meter hoge jubaea chilensis met 3,5 meter stam.. Er is  al een geval bekend in Duitsland waar de palm -18 graden heeft overleefd. De jubaea is in West Europa nog erg zeldzaam, maar daar gaat verandering in komen. Barteljo is tevens importeur van Jubaea chilensis rechtstreeks uit Chili en kan deze palmen dan ook tegen de beste prijs leveren.  Wij hebben veel ervaring met deze palm opgedaan en delen deze graag met U.Er bestaat veel verwarring over de groeisnelheid en de leeftijd van jubaea palmen . Een goed doorgewortelde volwassen jubaea kan in Chili 20 cm per jaar groeien.   Links een expemplaar van 8 jaar met een stamdiameter van 12-15 cm. Linksonder  een jubaea van 30 jaar oud en met ruim  1 meter stam. Lees hierover meer op onze pagina over jubaea. Klik hier

Trachycarpus fortunei Een greep uit ons assortiment jonge  palmen. Wij hebben gemiddeld méér dan 1000 palmen op voorraad.

Onze mannelijke  trachycarpus-palm in bloei. De kleur van de bloemen  is zachtgeel. Ze zijn véél groter dan de vrouwelijke bloemen en een lust voor het oog. Na de bloei sterven de stengels van de bloemen af.

Onderling kan de vorm en de kleur van de trossen in bloei van de mannelijke trachycarpus fortunei iets verschillen.

 

Onze vrouwelijke palm in 2005  Let op het verschil in bloemen met de mannelijke palm. De vrouwelijke palm kan mits bestoven zo'n 10.000 zaden per jaar produceren. De kleine bloemstelen groeien naarmate het jaar vordert steeds verder uit tot wel 80 cm lang en hangen dan helemaal vol met ca 1 cm dikke besvormige zaden. Deze verkleuren tijdens de winter van lichtgroen naar donkerblauw wanneer ze rijp zijn en geoogst kunnen worden. Foto boven het begin van de vruchtvorming .

De trossen met zaden in augustus.   

 

Het rijpe zaad in januari.  Trossen tot 1 meter lang met ca 10.000 zaden..

Alle foto's copyright Barteljo

Jubaea chilensis

Email   Home  Subtropische tuinen